OM HIMALAYAN WOOL

ALLT VÅRT ULL ÄR AV MOHAIR OCH 

INSPIRERAT AV HIMALAYA!

Himalayan Wool är ett svenskt företag som säljer ullprodukter från Himalaya.

Ullen är mohair, en blandning av lammull och ull från angoragetens killing.

Våra ullplagg tillverkas enligt gamla traditioner av en familj som vi arbetat ihop med i många år.

Designen står vi själva för, men vi hämtar inspiration från lokala plagg i Himalaya.

Företaget grundades 1995 och huvuddelen av vår försäljning sker ute på marknader runt om i Sverige och även i Norge.

Man kan också handla stora delar av vårt sortiment i vår internetbutik.

På 3 000 meters höjd i svindlande vackra Himalaya betar angoragetter och får. De ger oss den fantastiska ullen som bereds av lokalbefolkningen. Följ med till byarna i Himashal Pradesh i norra Indien, där tiden går långsamt och allt har sin mening.

I indiska Himalaya har människorna i tusentals år levt i samklang med naturen. För oss började allt med en resa till denna sagolika miljö för 20 år sedan. Vi blev alldeles hänförda. Av de vidunderliga vyerna över snöklädda bergstoppar, den friska klara luften, den rena miljön. Men framförallt av människorna. Så vackra, så stolta, så glada och vänliga.

Och så alla djuren…

I Indien är många djur heliga, inte bara kor. I byarna bor människor tätt ihop med varandra och med sina husdjur. På de smala, leriga gångstigarna mellan husen möter vi får, kor, jakar, getter, höns, hästar och hundar.

Barn i sina prydliga skoluniformer skyndar hand i hand till skolan, där de sitter i långa rader på stora mattor som bretts ut på marken under ett tak utomhus. Kvinnor kommer gående med djupa korgar på ryggen, fyllda med grenar, kvistar eller torrt gräs. De har samlat ved inför vintern och mat till husdjuren. Män hjälps åt att hämta nedfallna stenblock från bergen till skiffertak. Överallt pågår full aktivitet. Man hugger ved, mjölkar kor, slipar knivar, spinner ull…

 

Ullen rik på lanolin

Den textila traditionen är stark i Himalaya. Ullen kommer inte bara från fåren, utan också från getterna, jakarna och kaninerna. Här finns många exklusiva kvaliteter som angoraull, mohair och cashmere. Att Himalaya-ullen håller så hög kvalitet beror på att den är extra rik på lanolin. Då fåren vistas ute hela året och temperaturen pendlar mellan – 30 och + 30, ibland så mycket som 30 grader inom ett enda dygn, måste deras ull vara fet för att klara temperaturväxlingarna.

På våren klipps djuren. Ullen handkardas och spinns på träpinne av kvinnorna i byarna. Den växtfärgas och stickas eller vävs för hand på traditionella vävstolar.

Kvinnorna lindar sina ullplädar runt kroppen, fäster med skärp och virar en färggrann sjal runt håret. Männen bär långa stiliga tweedkavajer och små ullhattar utan brätten.

Här i bergstrakterna är tron viktig, vare sig det är hinduism, buddism eller schamanism. Överallt ser man tecken på människornas starka tro. Heliga män, så kallade sadhus, i orange kläder, som är på väg mot det gamla Hadimba-templet för att be. Buddistiska aggor i regnbågens färger och andra symboler, som uttrycker beskydd och välsignelse. Även ullen och tygerna välsignas. Allt har en djupare mening.

Under alla våra resor till Himashal Pradesh har vi lärt känna många i lokalbefolkningen som arbetar med ullhanteringen. Vi insåg att den fantastiska ullen från Himalaya skulle komma väl till pass även i vårt nordeuropeiska klimat.

 

Enligt gamla traditioner

Våra ullplagg har tillretts enligt gamla traditioner av en familj som vi arbetat ihop med i många år. Ullen är mohair, en blandning av lammull och ull från angoragetens killing. Designen står vi själva för, men vi hämtar inspiration från lokala plagg i Himalaya. Vi har valt att inte vara så färgsprakande som indierna oftast är, utan håller oss till en naturlig färgskala i grå nyanser.

Det är inte bara vi och invånarna i Himashal Pradesch som uppskattar känslan av den varma, mjuka och slitstarka Himalaya-ullen. Efterfrågan på våra härliga stickade ullplagg ökar stadigt år från år.

Känn själv!